F-35

Vrijdag en zaterdag 14/15 juni jl.. organiseerde de Koninklijke Luchtmacht weer de Luchtmacht Dagen. De laatste keer was dat drie jaar geleden. Het evenement vond deze keer plaats op de vliegbasis Volkel.

Zoals gewoonlijk bood onze Contactgroep haar leden weer aan om deze Luchtmacht Dagen per bus te bezoeken. Groot voordeel daarbij is dat deze bus via een speciale route naar het evenementen terrein mag rijden en dat men vervolgens vlak bij de ingang kan uitstappen. Met name voor diegenen die wat minder goed ter been zijn is dat een welkome service. Maar ook de fittere onder ons maken hier graag gebruik van.

Zoals inmiddels traditie, was voor het bezoek de vrijdag gekozen. Na wat perikelen aan de hoofdpoort van de vliegbasis kon de bus rond 8.15 vertrekken. De verwachtte files bleven gelukkig uit en na een zeer voorspoedige reis reden we vóór half tien het vliegveld op.

Omdat de Luchtmacht ook graag zorgdraagt voor haar oud-werknemers stond op het evenementen terrein, op een prominente plaats langs de startbaan weer de speciale tent voor veteranen en postactieven. Anders dan voorgaande jaren was “de tent “ extra groot omdat inmiddels zowel postactieven als veteranen toegang tot die tent hebben.

Zoals elk jaar was “de tent” ook weer voorzien van een groot terras van waaruit riant de vliegshow kon worden bekeken. Zoals gezegd kon de bus op korte afstand van “de tent” parkeren en was het slechts een klein stukje lopen. Het spreekt vanzelf dat na aankomst iedereen zich snel naar deze locatie begaf, waar ook de koffie klaarstond, om vervolgens vanaf het terras de vliegshow te bekijken. Afgezien van al het moois dat er te zien is, zijn de KLu-dagen toch ook altijd weer een gelegenheid om oud-collega’s te ontmoeten van andere Luchtmacht onderdelen. Wat dat betreft is er zeker ook sprake van een reünie.

Natuurlijk maakten de meeste mensen ook een rondje over het terrein om de Static Show en de vele andere zaken te bekijken. Dé blikvangers van dit jaar waren natuurlijk de twee echte Nederlandse F-35 vliegtuigen. Ook bekend als de Joint Strike Fighter.

Dat de verschillende krijgsmachtdelen steeds meer intensief samenwerken bleek ook uit de aanwezigheid van een Vloot- en Roadshow van de Koninklijke Marie en een informatiestand van de Koninklijke Marechaussee. Voor de opa’s die hun kleinkinderen hadden meegenomen was de tent van Next Generation Airpower interessant. Mensen die geïnteresseerd waren in een carrière bij Defensie konden hier volop informatie krijgen.

Maar eerlijk is eerlijk. Uiteindelijk blijft het vliegprogramma het meest interessant, waarbij de demo-teams altijd hoge ogen scoren. Toppers waren deze keer de Italiaanse Red Devils, de Patrouille de Suise, De Britse Red Arrows en de Patrouille de France.

Om 17.00 u was iedereen weer bij de bus aanwezig voor de terugreis naar Gilze Rijen. Ook toen viel de verkeersdrukte mee en rond 19.00 reden we de vliegbasis weer op.

 

Foto's van deze dag zijn hier te vinden

 

Logo Opendag Volkel