Bezoek aan Maastricht 

 

Rondrit Maastricht

 Om 08.30 uur vertrokken we met prachtig weer vanaf de vliegbasis Gilze-Rijen met 83 leden en 2 bussen richting Maastricht.
BiezenhofIn de Biesenhof in Geleen werden we ontvangen met koffie èn natúúrlijk een punt vlaai. Een verrassende locatie met ook een interessante ontstaansgeschiedenis, die teruggaat tot in de vroege dertiende eeuw toen de hoeve vermoedelijk in bezit was van een abdij. Naast de geestelijke taak was de orde ook duidelijk gericht op militaire activiteiten.
Maar deze dag stond er nog meer op het programma, dus …….. op naar Maastricht voor een bezoek aan de grotten Noord en een rondrit met een oude schoolbus door Maastricht.
Ingang GrottenDe grotten Noord is een 80km lange gangenstelsel waar gedurende 700 jaar noeste arbeid is verricht voor de winning van mergelsteen t.b.v. huizen, kerken etc. Met een gids werd uitleg gegeven over de verschillende bijzonderheden en gebruiksmogelijkheden van de grotten Noord: b.v. als schuilplek voor de bewoners van St. Pieter en tijdens de oorlog werden er plm. 800 kunstwerken in een kluis bewaard, waaronder de Nachtwacht. Rond 1900 zijn er door verschillende kunstenaars met houtskool tekeningen op de wanden aangebracht t.b.v. het toerisme. Ieder jaar weer overwinteren in de grotten vele vleermuizen. In het gangenstelsel heerst een constante temperatuur van plm. 11gr. C met een luchtvochtigheid van 98% gedurende het gehele jaar. In de eerste helft van de 20e eeuw kwam er een einde aan de steenwinning.
Chauffeur in de busDe rondrit met de oude schoolbus uit Chicago liet ons een stukje van het centrum van Maastricht zien, maar ook werden we uiteraard gewezen op het fraaie huis van André Rieu.
Huis van Andre RieuAls afsluiting van deze dag stond een dinerbuffet voor ons klaar in Venlo. Een buffet met voldoende keuze voor iedereen en goed verzorgd.
Om 22.00 uur waren we weer terug op de vliegbasis Gilze-Rijen en ik denk dat ik namens iedereen kan zeggen: ‘het was wederom een zeer geslaagde dag’.
Marijke Nieuwenhuyse-Goedvolk

 P.S. Meer foto's zijn welkom

Foto's Dagtocht Maastricht